Хиляди протестират срещу правителството

Недоволството на протестиращите този път е насочено срещу кабинета

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Въпреки дадената заявката за оттегляне на Делян Пеевски от ДАНС, хиляди излязоха отново на протест пред Министерски съвет. Скандиранията този път са за оставка на правителството. Някои се обявяват за провеждането на нови избори, други искат промяна в Конституцията. Чуват се викове "Мафия", "Червени боклуци" и "Всеки ден ще е така до победата", предаде репортер на Kmeta.bg.

Издигнат е транспарант, на който пише "те продадоха България" и е изобразено Народното събрание, с надписи на политическите партии. Други плакати гласят: "Олигархия=смърт за България", "Избори", "Долу ДПС", "Късно е либе за китка".

Множеството протестиращи е изпълнило пространството между БНБ, Президентството и Министерски съвет.  Полицейското присъствие е засилено, има части и на жандармерията.

Недоволните граждани започнаха да се събират пред МС около 18:30 часа. Постепенно техният брой се увеличаваше и два часа по-късно множеството наброява повече от 8000 души.

Около 20 часа шествието се отправи към Народното събрание. Основното искане е за "оставка", както гласят скандиранията: "Вие сте позор - оставка и затвор".

По традиция множеството тръгна към Орлов мост. Движението по кръстовището бе спряно.

Към 21:30 часа част от протестиращите се разотидоха, други тръгнаха към Народното събрание. Една от групите премина по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и приканваше живеещите там да се включат в шествието.

Хората пеят възрожденските песни, а небето бе осветено от заря, идваща от неизвестна посока.

Към 22 часа протестиращите се насочиха към централата на БСП на ул. "Позитано" 20.

Демонстрации се провеждат и във Варна, Бургас и Пловдив.

Около 1000 души се включиха и тази вечер в шествието в морската столица. Както и в столицата, и във Варна хората изразиха недоволство не само към назначението на Делян Пеевски, но и към управлението като цяло.

На протеста в Бургас хората са около 200 души.

В Пловдив протестиращите са повече от вчера. Блокирано бе движението по "Шести септември". Основните искания на пловдивчани са за нови избори, нова Конституция против предложението за узаконяване на ромските гета.

Подкрепи Economic.bg