Хирурзи ще виждат тумори през умни очила

Технологията позволява на хирурзите да виждат канцерогенните клетки, които стават сини, когато са гледани през високотехнологичен визьор

308 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Нови технологии ще помагат на хирурзите да откират рак само с един поглед. Учени от Вашингтонския университет създали "умни" очила, които позволяват на хирурзите да виждат канцерогенните клетки, които стават сини, когато са гледани през високотехнологичен визьор. Технологията е тествана за първи път тази седмица по време на операция, а по-късно този месец ще бъдат извършени нови тестове, предаде БГНЕС.

Преди да започне да се използва масово новата технология трябва да премине през редица клинични изследвания, тъй като раковите клетки се откриват трудно, дори при голямо увеличение. Очилата са направени така, че да улесняват хирурзите да разграничават раковите клетки от здравите, което гарантира, че няма да останат неоткрити ракови клетки по време на операция.

Първата операция с "умните" очила е извършена в Онкологичния център "Алвин Сайтман" в болницата Барнис-Джуиш от гръдния хирург д-р Джули Маргенталер. "Намираме се в началните етапи на тази технология и ще бъдат извършени още тестове, но сме окуражени от потенциалните ползи за пациентите".

До момента хирурзите отстраняват тумори от тъканта и вземат малка проба от съседна тъкан, която може да съдържа, но може и да не съдържа ракови клетки. След това пробите се изпращат в патология и се гледат под микроскоп. В случай, че бъдат открити ракови клетки в тази тъканна проба, пациентът обикновено преминава през втора операция за отстраняване на още тъкани, които също ще се проверяват за присъствие на ракови клетки. Това продължава докато тъканта се изчисти.

По думите на д-р Маргенталер, между 20 и 25% от пациентките с рак на гърдата преминават през втора операция след отстраняването на бучката, защото настоящата технология не може да покаже мащаба на заболяването при първата операция.

Всички тези процедури могат да бъдат значително скъсени с наличието на "умните" очила. Това ще ограничи също времето и разходите. Учени установиха дори съвсем малки тумори с размери 1 мм в диаметъра, равняващи се на дебелина около 10 листа хартия, могат да бъдат открити.

Подкрепи Economic.bg