Холандия остава против членството ни в Шенген

Правителството изисква от България и Румъния по-конкретни резултати в реформите на съдебните им системи и борбата срещу корупцията

88 ~ 1 мин. четене

Позицията на Амстердам за членсвтото на България и Румъния в Шенгенското пространство остава непроменена. Холандия е против приемането на две страни в свободното пространство, заяви временният кабинет в брифинг пред членовете на парламента, предаде "Експатика".

Изявлението идва след реакцията на новия доклад на ЕС за прогреса, постигнат от двете страни по отношение на реформите в правни системи и борбата срещи корупцията. Холандското правителство отчита този напредък, но в същото време той подчертава, че са необходими по-конкретни резултати, за да бъде гарантирано, че реформите ще бъдат устойчиви и необратими.

Преди няколко дни стана ясно, че заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, насрочено по предварителна програма за 19-20 септември, на което трябваше да бъде разгледан въпросът за разширяването на Шенгенското пространство, е било отменено.

Подкрепи Economic.bg