И ДПС върна мандата

Следващата стъпка е разпускане на 42-то Народно събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори

И ДПС върна мандата
3620 ~ 1 мин. четене

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание, предоставен му от президента Росен Плевнелиев.

"Отказвам да реализирам проучвателен мандат. Възможностите на 42-ото Народно събрание са изчерпани, страната се нуждае от избори за нормализиране на обстановката", заяви той.

Местан предостави отказа на ДПС в писмена форма, както и другите две парламентарно представени групи, които получиха преди дни мандати за съставяне на правителство - БСП и Коалиция за България.

Така се изчерпи т.нар. парламентарна рулетка и следващата стъпка е разпускане на 42-то Народно събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Служебното правителство ще бъде обявено на 5 август, а на 6 август ще се разпусне Народното събрание и служебният кабинет ще встъпи в длъжност. Предсрочният вот за нов парламент пък ще е на 5 октомври.Подкрепи Economic.bg