И Холандия въстана срещу строгите икономии

Синдикатите описаха идеята за новия пакет от мерки в размер на 4 млрд. евро като "глупава и прибързаа"

96 ~ 1 мин. четене

Новият пакет от допълнителни мерки в Холандия за строги икономии в размер на 4 млрд. евро се сблъска със съпротивата на синдикатите, след като най-големият съюз нападна идеята и я описа като "глупава и прибързаа", съобщава Financial Times. Мерките имат за цел да доизпълнят условията за дефицита на Холандия през 2014 г., но правителството започна преговори със синдикатите.

Сблъсъкът маркира и по-нататъшното отслабване на холандската центристка коалиция, сформирана преди 4 месеца. Тя встъпи в длъжност с идеята за дълбоки реформи, но се разколебава значително заради влошаващите се икономически данни.

След уикенд на масови демонстрации в Португалия и неясните политически последствия от резултатите от изборите в Италия, положението в Холандия отразява напрежението, създадено от строгите мерки за икономии, които тестват устойчивостта на европейските правителства.

Правителството на Марк Руте, министър-председател, предложи замразяване на заплатите и увеличение на данъците в края на миналата седмица, след като официалните разчети показваха, че бюджетният дефицит на Холандия ще стигне 3,3% от брутния вътрешен продукт през 2013 г. и 3,4% през 2014 г.

Холандското правителство най-накрая призна, че няма да се справи с изпълнението на целите за бюджетния дефицит на Европейския съюз тази година заради мрачното състояние на икономиката и ограничения обхват на все по-непопулярните съкращения.

Въпреки че Холандия е далеч от състоянието на Италия или Испания, настоящата ситуация показва, че страната не може да се справи със собствения си бюджет.

Холандската икономика се сви с 1% през 2012 г. и се очаква да се свие с още 0.5% през 2013 г..

Подкрепи Economic.bg