И МВФ се готви за Гърция без евро

Това ще бъде изключително скъпо, но технически фондът ще бъде готов, ако се стигне до излизане на страната от Еврозоната, обяви Кристин Лагард

Директорът на Международния валутен фонд намекна, че институциите се готвят за вариант, в който Гърция да излезе от Еврозоната. Според Кристин Лагард това ще бъде изключително скъпо, но технически Международният валутен фонд ще бъде готов, ако се стигне до напускането на Гърция.

Нови притеснения разклатиха за пореден път европейското бъдеще на Гърция. Лидерът на крайнолявата „Сириза", която най-вероятно ще спечели предстоящите след месец избори в страната, отново нападна политиката на Европейския съюз.

Водачът на коалиция „Сириза" Алексис Ципрас заяви, че европейските лидери и в частност геманския канцлер Ангела Меркел "играят покер с живота на хората в Европа". Според Ципрас мерките за бюджетни съкращения, които поддържа Меркел са "зараза", която е поразила Гърция и скоро ще се разпростре и сред други държави в Европа.

Международните наблюдатели отбелязват, че подобна предизборна реторика е опасна и допринася за атмосферата на несигурност за бъдещето на Гърция. Би Би Си припомня, че в понеделник и вторник гърците са изтеглили 1.200 милрд. евро от банковите си спестявания, с което допълнително утежняват и без това сложната ситуация в сектора.

Коментари: 0