IBM разочарова с финансовите си резултати

Компанията разглежда възможността да продаде своя сървърен бизнес с x86 процесори на Lenovo в сделка за над 5 млрд. долара

120 ~ 2 мин. четене

IBM публикува финансовите си резултати за първото тримесечие на 2013 г. Чистата печалба на компанията възлиза на 3,03 млрд. долара, или 2,72 долара на акция, което е с 1% по-малко спрямо същия период на миналата година. Приходите на ИТ гиганта са намелели с 5% до 23,4 млрд. долара за тримесечието.

В периода януари-март 2013 г. приходите на IBM от продажби на софтуер са нараснали с 1%, достигайки 5,6 млрд. долара, а от услуги са намалели с 4% до 9,6 млрд. долара. Консултантският бизнес на IBM е генерирал 4,5 милиарда долара, бележейки спад от 3% за периода.

Подразделението да системи и технологии, в което попада хардуерът на IBM, е намалял със 17% до 3,1 млрд. долара през първото тримесечие. Бизнесът със системи за съхранение бележи спад с 11%, сочи корпоративният отчет.

Междувременно стана ясно, че IBM разглежда възможността да продаде своя сървърен бизнес с x86 процесори на Lenovo, съобщава Reuters. Сделката се оценява на между 5 и 6 милиарда щатски долара за подразделението. Информацията обаче още не е потвърдена официално от IBM. През 2005 г. Lenovo купи подразделението за персонални компютри на IBM за сумата от 1,25 милиарда долара и сега е вторият по големина играч на РС пазара след Hewlett-Packard.

Освен това компютърният гигант обаче планира съкращения на 1400 френски работни места за следващите две години. Стъпката е част от плана за преструктуриране на компанията в следващите години, като до 2017 се очакват нови съкращения.

"Ръководството иска да съкрати между 1200 и 1400 места през идните две години, което се равнява на 14% от общо 9700-те работници на компанията в страната", обяви Жерар Шамо, представител на профсъюза КФДТ във Франция. Планът ще бъде представен на персонала на срещата на 24 април, потвърдиха Шамо и служители на производителя.

Ако съкращенията бъдат извършени поетапно през тази и следващата година, може да влезе в сила план за доброволно напускане, който да замени принудителните съкращения, допълниха запознати източници. Засега от ръководството на фирмата обаче отказват коментар.

Подкрепи Economic.bg