ИКЕА спря от продажба и виенските наденички

Освен във Великобритания продажбата на наденички най-вероятно ще бъде замразена и във Франция, Испания, Ирландия и Португалия.

400 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Шведският мебелен гигант ИКЕА изтегля от продажба във Великобритания и традиционните си виенски наденички, след като тестове показаха наличието на конско месо. Това се случва само няколко дни, след като компанията спря от пазара и кюфтенцата си, предава Bloomberg.

"Въз основа на резултатите от стотина тестове, които сме получили досега, можем да потвърдим, че наистина има наличие на конско месо", каза говорител на ИКЕА.

"ИКЕА се ангажира да продава качествена храна, която е безопасна, здравословна и произведена с грижа за хората и околната среда. Ние не толерираме никакви други съставки в храната, различни от тези, посочени в рецептата, които са одобрени след анализ на акредитирани лаборатории", казва още говорителят на компанията.

Представителят на компания коментира, че продажбата на наденички най-вероятно ще бъде спряна и във Франция, Испания, Ирландия и Португалия.

Във връзка със зачестилите случаи на наличие на конско вместо говеждо месо в продуктите, Европейския съюз препоръча всички готови храни с етикет в страните-членки на съюза да бъдат проверени. Официалните резултати ще бъдат оповестени през април.

Подкрепи Economic.bg