"Икономедиа" прекрати отношения с Алфа банк

Издателската компания смята, че банката е опитвала незаконно да установи контрол над медите й

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Издателят на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily" - "Икономедиа" АД е изплатил изцяло и предсрочно задълженията си към Алфа банк. "В момента "Икономедиа" няма банкови, както и каквито е да е други финансови задължения, освен към своите акционери", съобщиха официално от компанията.

"Причината за това решение, независимо от безспорния юридически факт, че задълженията не са предсрочно изискуеми, е че с некоректните си и незаконни опити да установи контрол над "Икономедиа", банката започна да нанася сериозни вреди на бизнеса на компанията и да застрашава независимостта на медиите", пише в официалното становище на "Икономедиа".

"Благодарим на всички читатели, колеги, партньори и приятели, които ни подкрепиха. Разчитаме на сериозна подкрепа и през следващата година, за да се запази един от малкото останали острови на качествена журналистика в България, каквито са изданията на "Икономедиа", се казва още в съобщението.

В края на ноември, за изненада на ръководството на "Икономедиа", Алфа банк обяви, че е подала документи за вписване в Търговския регистър на нов изпълнителен директор на издателската компания и поема контрола над всичките й, включително изданията, заради просрочена вноска по погасителен план.

Седмица по-късно обаче състав на Софийския градски съд спря влизането на Алфа Банк в издателската компания.

Коментари: 0