Икономиката на ЦИЕ с най-слаб ръст от 2009 г. насам

Големите страни в региона търпят негативи

През 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от Централна и Източна Европа, където попада и България, расте с най-ниски темпове от кризисната 2009 г. насам, става ясно от анализ на Райфайзен Рисърч, което е част от австрийската Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

"Данните за БВП през първото тримесечие на 2013 г. на страните от ЦИЕ бяха доста разнопосочни, но негативните тенденции зададоха общия тон. Докато Румъния и Унгария надхвърлиха очакванията, през периода наблюдавахме негативни резултати главно в най-големите икономики в региона - Русия, Украйна, Полша и Чехия", коментира директорът на Райфайзен Рисърч Петер Брециншек.

Ситуацията в ЦИЕ не претърпя особени промени през второто тримесечие. Повечето от данните за индустриалното производство през пролетта сочат, че то е в процес на оттласкване от дъното. Все пак, водещите индикатори подхранват умерено по-големи надежди за лек ръст на БВП през втората половина на годината, се казва още в анализа. Въпреки това, умерените темпове на растеж на БВП няма да се наблюдават отново до 2014 г.

"Понижихме очакванията си за някои отделни държави като Русия и Украйна, и по този начин прогнозата ни за реалния ръст на БВП за целия регион през идната година е около 2.3%, което все още е значително под потенциала. Австрийският БВП може да нарасне с до 1.5% през 2014 г., подкрепен от нетния износ и вътрешното потребление, както и от благоприятната ситуация в Германия", коментира Брециншек.

Коментари: 0