Икономов: Президентът е гарант за развитието на ски зона Банско

Градът ни се превърна в елитен курорт за средната и висока класа туристи от съседните страни, заяви кметът на община Банско

220 ~ 2 мин. четене

Най-сериозният гарант за развитието на ски зона Банско, която ще донесе заетост и поминък в родния ни Пирински край, е държавният глава Росен Плевнелиев. Това заяви Георги Икономов, кмет на община Банско, в интервю за пoрталът на българските общини kmeta.bg.

„Още като регионален министър преди две години г-н Плевнелиев заяви: „Бъдещето и развитието на този регион е свързано с туризма. Благодарен съм за това, което е направено в Банско. Градът се превърна в елитен курорт за средната и висока класа туристи от съседните страни. Това е перспектива и за цялата държава. Това трябва да се поощрява, тъй като конкуренцията не чака”, отбеляза Икономов.

По думите му служебния кабинет теоретично може да спре проекта за ски зона Банско, но практически няма основания за това. „Отново подчертавам - става въпрос за техническа процедура, която единствено би отворила възможността община Банско да изготви и представи актуализиран устройствен план на съществуващата ски зона. Този план след това ще бъде подложен на всички законови процедури като ОВОС и съгласуване с „Натура 2000”. Това ще стане прозрачно, пред очите на цялото общество и екологичните организации, с обществени обсъждания. И пак повтарям, става въпрос само за територията на съществуващата ски-зона, без строителство на каквито и да е други сгради, хотели и т.н. Единствено спортни съоръжения. Защото се уморих да повтарям и доказвам едно и също, а сигурен съм, че и на хората вече им омръзна да слушат постоянните претенции на зелените. Всичко е ясно, правителството трябва да си свърши работата“, заяви още Икономов.

Георги Икономов заяви, че познава новия министър на околната среда и водите Юлиан Попов само от медиите. „Искам да го опозная и в действие. Чух приоритетите, очаквам да видя и първите действия като министър, който да бъде гарант на балансираното устойчиво развитие на българските региони. Защото не трябва за забравяме, че става въпрос за регионално развитие, за туризъм, за спорт, за заетост. И екологията е една част от цялата съвкупност от политики, не по-малко важни“, отбеляза кметът на Банско.

Кметът на Банско очаква служебния кабинет да е надпартиен и експертен. „Правителството трябва да осигури плавен преход към следващо парламентарно мнозинство, да смекчи социалното недоволство и да подготви изборите. И същевременно да не спира нормалния ход на държавата, на администрацията“, коментира Георги Икономов, като отбеляза, че най-сигурното доказателство за надпартийността би следвало да бъдат конкретните дела на министрите.

Подкрепи Economic.bg