Инфлацията в еврозоната рекордно ниска от 2009 г. насам

Показателят е паднал от 0,7% до 0,5% в рамките на месец, отчете Евростат

Автор: Economic.bg

През март инфлацията в еврозоната се е понижила до 0,5% от 0,7% през февруари, показват данни на Евростат. Това е нов рекорд след началото на финансово-дълговата криза в еврозоната, тъй като става дума за най-ниското ниво на инфлацията от октомври 2009 г. насам.

През последните месеци инфлацията във валутния блок остава много под зададената от Европейската централна банка (ЕЦБ) цел от 2%. През март цените на храната, алкохола и тютюна са скочили с 1,1%. Но за сметка на това тези на енергийните източници са се понижили със средно 2,1%.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през март с едва 0,5% на годишна база след инфлация от 0,7% през февруари и при прогноза за по-сдържано понижение до 0,6%.

Днешните доста ниски инфлационни данни вероятно ще поставят под натиск представителите на ЕЦБ да обмислят свежи стимулиращи парични и лихвени политики на тяхното заседание в четвъртък (3-ти април), в т.ч. евентуално въвеждане на отрицателна депозитна лихва (наказателна лихва по банковите депозити държавни в ЕЦБ) и/или обмисляне на програма за покупки на дългови финансови инструменти от търговските банки (програма от типа на "количествените улеснения").

Когато растежът на цените е прекалено слаб, това води до по-трудно обслужване на дълговете на домакинствата, бизнеса и на правителствата, като в същото време потребителите могат да ограничат техните разходи в очакване на по-ниски цени.

Коментари: 0