Инвестор.БГ има нов собственик

Купувачът на близо 89% от акциите на компанията е Bulgaria On Air, а прехвърленият дял е на стойност 16 млн. лв

Снимка: investor.bg

4880 ~ 2 мин. четене

89% от медийната група "Инвестор.БГ" АД смени собственика си. Това показват данните за днешната търговия на Българската фондова борса (БФБ). При средната цена, на която са изтъргувани акциите, компанията се оценява на 17.9 млн. лв., а прехвърленият дял струва 16 млн. лв.

Смяната на собствеността на групата сайтове е станала в 36 сделки, като последната сделка е в 12.20 ч. На регулирания пазар са прехвърлени 1 280 229 акции, за които бе платена цена от 12.498 лв. средно за лот или дневно повишение от 8.70%. Групата държи сайтовете Investor.bg, Dnes.bg, Gol.bg, Automedia.bg, както и други.

Официална информация от Централен депозитар за новия собственик ще има през следващата седмица, но от медийна група Bulgaria On Air разкриха, че те са купувач.

"Глобална мрежа смени изцяло динамиката на разпространение на информацията, доведе до необратими нови тенденции в развитието на медиите. Наясно сме, че днешният свят информационно се проектира в интернет, ние направихме анализ, и независимо, че щяхме да инвестираме по-малко средства в наш проект, решихме да предприемем тази стъпка. Нашият проект щеше да е с по-малка инвестиция, но щеше да се нуждае от период от 3 до 5 години за развитие, а ние търсим незабавен ефект за медийната група", каза изпълнителния директор на компанията Виктория Миткова пред Инвестор.бг.

Тя допълва, че "България Он Ер" вече e внесла в Комисия за финансов надзор търгово предложение за закупуване от останалите акционери на до 100% от капитала на дружеството.

Инвестор.БГ е първото медийно дружество, което осъществи първично публично предлагане на Българската фондова борса. Отчетът на компанията  за 2012 година показва печалба от 460 хил. лв., а общите приходи възлизат на 4,185 млн. лева.  

В края на миналата седмица беше обявена друга голяма медийна сделка.  "Дарик нюз" ЕООД купи медийната група "Нетинфо", като по неофициална информация стойността на сделката е около 12 млн. евро. "Нет инфо" е една от най-големите групи на интернет пазара в България. В нейното портфолио са сайта за новини vesti.bg, електронната поща АБВ, платформата за споделяне на видео Vbox7 и други сайтове.

Подкрепи Economic.bg