Иран съди Зукърбърг заради Instagram и WhatsApp

Цензорите не послушаха президента Хасан Роухани и намериха недоволни граждани, които да подадат "жалби"

Цензура без умора

Автор: Николай Марченко

Съдът на Иран привика основателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг по обвинение в нарушаването на правото за личен живот, информират световните медии.

Претенциите към американската компания са заради приложенията Instagram и WhatsApp, които доскоро не бяха блокирани в Иран. Британската агенция Reuters цитира иранската агенция ISNA, според която съдията по делото приел съответстващо решение след разглеждане на няколко иска от местни граждани.

Предложението да се блокира достъпът към WhatsApp наскоро стана причина за конфликт между администрацията на президента и комитета, който отговаря за цензура в мрежата. Държавният глава дори наложи вето върху блокажа преди три седмици, но тогава нямаше "жалби" от страна на местните.

„В съответствие със съдебното решение ционисткият директор на компания Facebook или негов адвокат, трябва да се явят в съда, за да се защитят или да изплатят евентуални обезщетения”, заяви представител на Министерството на съобщенията на ислямската република, подчертавайки еврейския произход на Зукърбърг.

В последните години властите в Техеран на няколко пъти блокираха Facebook, Twitter, YouTube и Google по различни съображения. Още един от последните скандали е свързан с групата на Facebook, в която иранските жени споделят снимките си без забрадки и това предизвика недоволство сред местните мъже, поискали блокаж на най-голямата в света социална мрежа.

Коментари: 0