Искров: България не трябва да се присъединява към банковия съюз

Според гуверньора на БНБ засега страната ни само може да загуби, без да има позитиви

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

БНБ "принципно подкрепя" по-голямата интеграция в Еврозоната, но е против присъединяването на България към банковия съюз "на този етап". Това каза гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров при откриването на академичната година в УНСС.

"Идеята за създаването на банков съюз се подкрепя само в еврозоната, като част от мерките, обсъждани на ниво Брюксел, за по-добрата координация и надзор на банковата система в общността", каза още Искров. Според него ако България се присъедини преди членството си в Еврозоната, това ще доведе до прехвърляне на суверенитет към Брюксел и Франкфурт, но от това страната ни няма да извлече позитиви.

"Когато се иска ограничаване на националната компетентност и прехвърляне на права, трябва да се говори и за отговорности", заяви Искров. "Освен това заедно с единния надзор върви и създаването на обща схема за гарантиране на депозитите и обща рамка за преструктуриране на банките. Нещо, което липсва в настоящето предложение и все още не знаем как точно ще изглежда", добави още той.

През миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че България подкрепя идеята за създаване на единен европейски механизъм за банков надзор. Той обаче уточни, че само 17-те държави членуващи във валутния съюз трябва да влязат задължително, а останалите 10 от ЕС да сторят това само ако искат.

Подкрепи Economic.bg