Испанци вграждат Wi-Fi клетки в тротоарите

iPavement ще предупреждава за ремонти по улиците

6590 ~ 1 мин. четене

Испанска компания е разработила нова технология, която ще позволи вграждането на Wi-Fi клетки в плочите, с които се настилат тротоарите в страната. Технологията е наречена iPavement, което означава „интелигентен тротоар”, съобщиха от TechSpot.com.

Технологията ще предлага безжичен интернет на минувачите, както и ще поддържа набор от приложения в облак. Сред тях ще има дигитална библиотека, карти, рекламиращи ресторанти, магазини и други интересни местности в околността.

Също така ше е достъпна и музикална услуга, каталог от ваучери, които могат да се ползват в местни заведения и супермаркети. Интересно е и приложението, което ще предупреждава минувачите за опасности или за ремонти по близките улици.

Приложенията ще поддържат няколко езика и ще могат да се ползват във всички популярни браузъри.

Единственият недостатък на новата технология е, че iPavement ще може да се ползва само при температури между минус 10 и плюс 45 градуса.

Всяка от каменните плочи ще е с размер от 40 х 40 х 7 сантиметра, ще тежи приблизително 24 килограма и ще съдържа микропроцесор, който ще се свързва с мобилни устройства в обсега му чрез Wi-Fi и Bluetooth връзка.

Разстоянието между всеки две плочи ще е минимум 20 метра, за да може Wi-Fi връзката да е стабилна навсякъде. 

Подкрепи Economic.bg