Испания получава 35 млрд. евро спасителен заем

Банките ще трябва да съкращават хора, ако искат да получат свеж капитал

Испания ще получи 35 млрд. евро на 15 декември. Средствата ще бъдат прехвърлени от Европейският съюз (ЕС) във фонда за спасяване на държавните банки в Испания в замяна на масови съкращения на служители в четири национализирани испански банки, пише Reuters, позовавайки се на публикация в испанския в. "Паис".

Парите от европейските спасителни фондове ще бъдат отпуснати на изпитващите затруднения банки две седмици, след като средствата бъдат прехвърлени във фонда за преструктуриране на испанските банки. Очаква се Bankia, която поиска 23.5 млрд. евро помощ от държавата през май, да бъде принудена да съкрати до 6 хил. души от сегашния си персонал, наброяващ 20 хил. служители. Банка Нова Галисия вероятно ще уволни 2 хил. от своите 5.8 хил. служители.

Двете банки ще трябва и да затворят 1000 клона. Другите две национализирани банки - Каталуня Кайша и Банко де Валенсия - са обявени за продажба и условията ще бъдат наложени на техните купувачи. Това ще бъдат първите плащания, откакто испанското правителство успя да издейства помощ до 100 милиарда евро през юни под формата на европейски спасителен заем за банковия сектор.

Коментари: 0