Италия настигна България по безработица

Нивото на незаетите в страната е ударило рекордните 13% през февруари 2014 г.

Автор: Николай Марченко

Безработицата в Италия е достигнала рекордните 13% през февруари, което представлява ново рекордно високо равнище, показват данните на италианската статистическа служба.

На годишна база през февруари 2014 г. италианската безработица се е повишила с 1,1%. През първия месец на годината пък в Италия безработни са били 12,9% от работоспособното население.

2013 г. е била най-лошата за Италия от началото на финансово-икономическата криза през 2008 г. За пет години безработните там са станали с 984 хил. души повече, като половината от тях са загубили работата си през последната година. Броят на незаетите сред младежите пък отдавна надхърли 40% и наближава 50%, каквито нива показват закъсалите от кризата Испания, Гърция, Португалия и Кипър.

По този начин Апенините, където живеят и работят много българи, настигат родината им по безработица. Според данните на Евростат през януари безработни у нас са били 424 хил. души, което представлява 13.1% от населението в трудоспособна възраст. Това е с 0.1 пункт повече, отколкото през последния месец на миналата година.

Коментари: 0