Изграждат нов парк в столицата

Това е първият парк, който ще се изгради в София от 30 години насам

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

За първи път от 30 години насам в София ще бъде изграден нов парк. Строителството на парк "Възраждане" ще започне през пролетта. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се двете общински организации "Софпроект" и "София проект" да предадат до 10 декември готовите проекти с визията, паркоустройството и инженерните мрежи, съобщи Stroimedia.

Парк "Възраждане" ще се простира върху 102 декара в Зона Б-5 и ще бъде три пъти по-голям от Градската градина срещу Народния театър. Предвижда се и изграждане на интерактивна зона с водоскоци от настилката, чешмички и зони за отдих с ретро пейки и красиво оформени цветни композиции, които ще създават настроение сред посетителите.

В новия парк ще има и амфитеатър за открити представления, кафе-ресторант и преместваеми кафенета, два надземни паркинга и площадка за цирк. Като част от парка ще бъде построен и модерен спортен комплекс с пързалка за хокей, три футболни игрища и три игрища за тенис на корт, едно за стрийтбол, тенис на маса, плажен волейбол.

Паркът трябва да бъде готов до края на 2014 г. Реализацията му ще се финансира чрез финансовият инструмент "Джесика" на Европейската комисия.

Подкрепи Economic.bg