Изнасяме агнешко за Франция

Сътрудничеството ще даде ново начало на българското овцевъдство и ще доведе до отварянето на нови пазарни ниши, коментира Мирослав Найденов

4178 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Българско агнешко месо скоро може да се продава във Франция. Възможността идва от подписаното споразумение за сътрудничество в областта на овцевъдството между изпълнителния директор на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов и представители на българските браншови организации от сектор животновъдство с техни колеги от Франция.

"Това сътрудничество ще даде едно ново начало на българското овцевъдство и ще доведе до отварянето на нови пазарни ниши", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на подписването. Найденов изрази своята пълна подкрепа към това начинание, както и радостта си от кратките срокове, в които то се случи.

Овцевъдството е много важен сектор за Франция, а България е една от малкото страни от Европейския съюз, с която имаме общ път на развитие, каза посланикът на Франция у нас Н. Пр. Филип Отие. Той допълни, че това партньорство ще засили връзката между двете държави. Посланикът каза също, че двете страни имат и сходни възгледи за законодателството в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г.

Франция внася над 60% от потреблението си на агнешко предимно от Океания, като намеренията на страната са да се ориентира към по-близо намиращи се партньори предимно от новите държави-членки на ЕС.

Подкрепи Economic.bg