Износът на месо нараства
Важното за животновъдния сектор е да намали вносните суровини, посочи Цветан Димитров
Износът на месо за първите пет месеца на годината се е увеличил с 11 процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Повишението за периода на млякото и млечните продукти е с 16процента.
От данните става ясно, че 86 процента са изнесени за страни от Европейския съюз, което означава, че българските продукти вече притежават необходимите качествени, вкусови и маркетингови параметри, за да бъдат приети на тези пазари, каза зам.-министърът.
По думите му делът на вносните суровини във вътрешното потребление при животинския сектор трябва да бъде намален. Според него от миналата година се наблюдава положителна тенденция при говеждото, овчето, козето месо и млечните продукти. Въпреки това нивата на внос на суровини и продуктите при птичето и свинското месо.
По думите му износът на живи животни през 2011 г. е нараснал с почти 500 млн. долара, което е 21 процента увеличение спрямо 2010 г. През 2011 г. са изнесени над 40 хил. тона млечни продукти.