Изработваме позиция за ориенталските тютюни

Министър Мирослав Найденов кани на среща българските евродепутати за общо становище по темата

164 ~ 1 мин. четене

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов кани на среща днес в 14.00 часа българските евродепутати от всички партии по повод изработването на обща позиция за защита на производството на ориенталски тютюни в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. 

В края на годината главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ (DG SANCO) на Европейската комисия планира да промени директивата за тютюневите изделия, с които да забрани производството на ориенталски тютюни в Европейския съюз. Това ще засегне най-много секторите в България, Гърция и Италия.

При предишния опит за промяна на директивата миналата година главна дирекция „Земеделие“ на ЕК е против и отхвърля поправките. 

Министър Найденов се обявява в защита на българските тютюнопроизводители, за които отглеждането на ориенталски сортове тютюни е основен поминък, носещ по-високи доходи. Той ще настоява пред българските евродепутати да има обща позиция на България на всички нива в Брюксел в защита на производството на ориенталски тютюни. 

Министърът свиква и консултативния съвет по тютюна във вторник в Гоце Делчев от 13.00 часа, където ще се съберат всички сдружения на тютюнопроизводителите, за да се излезе с обща позиция и на бизнеса

Подкрепи Economic.bg