Жена гвардеец за първи път ще пази президентството

Окончателното решение все още не е взето

За първи път в българската история жена гвардеец може да застане на пост номер едно в Републиката – пред президентството, предаде БГНЕС.

„Имахме идея да направим една изненада за всички столичани в чест на 135 годишнината на гвардията“, заяви командирът на Националната гвардейска част (НГЧ) полк. Боян Ставрев. Той уточни обаче, че решението все още не е взето.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е направен и първият официален ескорт на български княз затова и тази дата е официален празник на Националната гвардейска част. Тази година представителната част, която e сред символите на българската държава, ще отбележи 135 години от тази дата.

Първата жена в елитното подразделение бе приета преди две години и това е редник Гергана Иванова. От няколко месеца в представителното военно формирование на армията ни има и втора жена гвардеец и тя се казва Веселина Иванова. Тя обаче отива е друго поделение, тъй като е подала рапорт за напускане по семейни причини.

Когато това се случи в поделението на четвърти километър отново ще остане само една гвардейка. За нея обаче командирът на НГЧ не пести похвали. "Тя е много достойна, много изпълнителна и се надявам в скоро време да я видим пред пост номер едно на републиката – пред администрацията на знамето на президента", каза полк. Ставрев.

Ако идеята бъде реализирана, след около два месеца за първи път пред вратите на президентството ще застане и жена в гвардейска униформа.

Коментари: 0