Йената достигна 4-годишно дъно спрямо долара

Спадът се диктува от агресивната парична политика на Японската централна банка

3578 ~ 4 мин. четене

В понеделник йената достигна 4-годишно дъно спрямо щатския долар и 3-годишно дъно спрямо еврото, след като Японската централна банка задейства своя план за изкореняване на дефлацията в Япония, чрез агресивна парична политика. След като управителят на ЯЦБ Харухико Курода обеща миналия четвъртък Япония да инжектира около 1.4 трлн. долара в икономиката за по-малко от две години, йената загуби повече от 6% от стойността си спрямо долара и еврото, а цените на акциите на японските компании рязко се повишиха.

Японската централна банка започна в понеделник първите си операции по закупуване на облигации, заявявайки, че ще купи държавни облигации с падеж между 5 и 10 години на стойност 1 трлн. йени и облигации с падеж по-дълъг от 10 години на стойност 200 милиарда йени. Решението на ЯЦБ изненада много пазарни участници, които очакваха не чак толкова агресивна намеса от страна на държавата. Програмата за закупуване на облигации е равносилна на печатане на пари, което води до намаляване на покупателната способност на валутата.

Доларът се покачи с близо 1.8 % за деня спрямо йената, достигайки цена от 99.40 йени в края на търговията в понеделник, като това е най-високото му ниво спрямо японската валута от май 2009 г. Според пазарни анализатори, при преминаването на нивото от 100 йени за долар, следващата краткосрочна съпротива се очертава на ниво от 101.50 йени за долар. Еврото се покачи с 1.8% за деня спрямо йената, достигайки цена от от 129.33 йени, като това е най-високото му ниво спрямо японската валута от януари 2010 г.

Някои пазарни анализатори предполагат, че част от потока от нови пари в Япония ще бъдат използван от японските инвеститори за закупуване на високодоходни активи в чужбина, като например Испания и Италия,  което ще забави до някаква степен поевтиняването на йената. Според тях, не е ясно дали йената ще запази темпа си на отслабване спрямо долара, след като данните за пазара на труда в САЩ от изминалия петък показаха забавяне във възстановяването на американската икономика.

Еврото последно за деня се разменяше за 1,3012 долара, което бе покачване от 0.1% за деня. Единната валута се покачи слабо въпреки опасенията, че Португалия може да се отклони от поетите ангажименти спрямо Европейската централна банка, след като Конституционният съд на Португалия отхвърли част от подписаните от правителството мерки за строги икономии. Притесненията за Португалия бяха компенсирани от спада в разходите по заемите на Испания и Италия, който се дължи на търсенето на високодоходни облигации от страна на азиатските инвеститори след решенията на ЯЦБ.

Еврото обаче все още остава уязвимо поради опасенията за забавяне на икономическия растеж в еврозоната и спекулациите, че Европейската централна банка ще засили програмата си за закупуване на еврооблигации с цел стимулиране на икономиката.

Златото поевтиня в понеделник, след като инвеститорите затвориха печалбите си от петък

Златото поевтиня в понеделник, след като доброто представяне на фондовия пазар в САЩ и ръстът на долара спрямо йената накараха инвеститорите да приберат печалбите си в златото, постигнати по време на петъчното покачване на ценния метал.

Цената на златото бе повлияна и от изказванията на известния милиардер, финансистът Джордж Сорос, който заяви, че златото вече е съсипало своя статут на "сигурно убежище", но той очаква централните банки да продължат да купуват благородния метал и това да го задържи около настоящите цени.

Спот цената на златото падна с 0.6% за деня до 1573 долара за тройунция. В петък златото нарасна с близо 2%, след като лошите данни за заетостта в САЩ подсилиха очакванията, че Федералният резерв няма да прекрати скоро своята програма за парично стимулиране, която е силен коз в подкрепа на златото. От началото на годината златото е поевтиняло с 6%, след 12 поредни години на покачване на годишна база.

Данните на американската агенция за търговия със суровини от петък показаха, че хедж фондовете търгуващи със злато са намалили експозициите си до най-ниската им стойност от август 2012 г. Според пазарни анализатори това ще окаже натиск върху цената на ценния метал. Инвеститорите очакват оповестяването на решенията на ФЕД в сряда, което ще бъде основното икономическо събитие през седмицата.

Цената на американския суров петрол се покачи в понеделник, след като в петък достигна двуседмично дъно, тъй като лошите данни за броя на откритите работни места в САЩ намалиха очакванията за бъдещото търсене на петрол в най-голямата икономика в света. През изминалата седмица петролът реализира седмичен спад от 4.6%.

Последно за деня петролът се търгуваше на цена от 94 долара за барел, което бе покачване от 50 цента за барел. В подкрепа на цената на петрола са очакванията за по-голямо търсене през летния сезон в САЩ, страховете за потенциално прекъсване на доставките на петрол от Иран, поради спора относно ядрената програма на страната, и притесненията относно военното напрежение на Корейския полуостров.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg