Йената отново поевтиня спрямо долара и еврото

Златото с лек спад в сряда

164 ~ 3 мин. четене

Йената поевтиня спрямо долара по време на търговията в сряда, доближавайки се до две и половина годишното си дъно от 88,48 йени, достигнато миналия петък. Понижението на долара спрямо йената в началото на седмицата привлече купувачи, които чакат шанс за нови покупки при прогнозите за големи монетарни облекчения в Япония.

Инвеститорите очакват, че на заседанието на Японската централна банка, което ще се проведе на 21 и 22 януари, банката ще продължи да следва своята политика на отслабване на йената. Източници близки до Японската централна банка заявиха, че най-вероятно банката ще си постави цел за достигането на 2% инфлация до края на годината, което е удвояване на сегашната цел от 1 % инфлация, а банката ще излезе със становище на правителството за смели стъпки за парично облекчаване. Японската централна банка вероятно ще разгледа и възможността за  облекчаване на паричната политика, чрез увеличаване на средствата по програмата за закупуване на активи и кредитиране. В момента средствата по програмата са 101 трилиона йени ( 1.2 трилиона долара).

Очакванията са, че японската икономика ще се възстанови малко през 2013 г., ако политиката на масивни фискални разходи, агресивна парична политика и по-слаба йена, следвана от премиера Шиндзо Абе, генерира инерцията, необходима, за да се преодолее дефлацията в Япония.

Доларът последно за деня се търгуваше на цена от 87,90 йени, като в ранната търговия в четвъртък цената достигна до 88,13 йени.  Еврото последно за деня се търгуваше на цена от 114,80 йени, като в ранната търговия в четвъртък еврото достигна цена от 115,04 йени.

Еврото поевтиня за втора поредна сесия спрямо долара преди заседанието на Европейската централна банка днес.  Последно за деня еврото се търгуваше за 1,3057 долара. Някой финансови стратези предполагат, че ЕЦБ ще запази лихвените си проценти в режим на задържане в четвъртък,  но други инвеститори и икономисти смятат, че ставките ще бъдат намалени по-късно тази година.

Речта на  президента на  Европейската централна банка Марио Драги след съобщаването на  лихвеният процент на централната банка в четвъртък, ще има потенциал да разлюлее цената на европейската валута.

Пазарът на валутни опции показва, че търсенето на защита срещу спад в еврозоната от страна на инвеститорите се е повишило през последния месец.

Също така, тази седмица в четвъртък и петък са първите търгове на облигации за годината в Испания и Италия. Очакванията са, че ако интересът към облигациите е слаб, това ще се отрази негативно за европейската валута. Но основните събития, които биха били в полза на европейската валута са искането на Испания  за спасителен план и по-голяма яснота по отношение на политическата перспектива в Италия.

Златото с лек спад в сряда

Златото леко поевтиня по време на търговията в сряда, като обема на търговия бе доста слаб. След слабо покачване на цената, златото отчете спад породен от слухове, че ФЕД може да ограничи своята стимулираща парична политика. Златото завърши на цена от 1656 долара за тройунция.

За разлика от златото, други ценни метали, като платината повишиха цената си в резултат на по-добрите резултати за продажби на автомобили в САЩ и по-добрите перспективи за американската икономика.

В подкрепа на златото са данните през януари за повишено физическо търсене на ценният метал от страна на Индия и Китай.

Инвеститорите очакват срещата на ЕЦБ днес и заседанието на Федералният резерв на САЩ в края на месеца. Също така цената на златото ще бъде повлияна и от заседанието в четвъртък  на Английската централна банка, като всеки намек за бъдещите парични политики на централните банки ще окаже влияние върху цената на златото.

Следващата седмица данните от САЩ за продажбите на дребно, потребителските цени и започнатите нови жилища, могат да бъдат катализатор на пазара на злато, твърдят анализатори.

Според техническият анализ, ценният метал се натъкна на съпротива, поради факта, че  не успя да задържи цената си над своята 200-дневна пълзяща средна  около 1660 долара за тройунция, през последните сесии.

Цената на петрола се понижи незначително, след излизане на данните за значителното повишаване на петролните запаси на САЩ.

Последно за деня петролa се търгуваше за 93,09 долара за барел, при слаба волативност на цената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg