Йената с 2-годишно дъно спрямо щатския долара

Еврото поскъпна до 113.40 йени, което е 16-месечен връх

Йената се срина до 2-годишно дъно срещу долара и 16-месечно дъно спрямо еврото в сряда, след като новият министър-председател на Япония потвърди своето решение, да се бори срещу дефлацията и силната японска валута.

Очакванията, че Шиндзо Абе, който встъпи в длъжност в сряда, ще принуди Японската централна банка да води агресивна паричната политика, причиниха рязък спад на йената, която спадна с повече от 10% през тази година, това е  най-големият спад от 2005 г. насам. Абе обеща агресивна парична политика от страна на Японската централна банка и големи фискални разходи от бюджета, с цел правителството да се бори с дефлацията и да отслаби йената, за да може японският износ да стане по конкурентен. Повечето финансови участници изчакват да видят дали тези обещания ще бъдат подкрепени от политически действия.

Доларът поскъпна до 85.70 йени, най-високото му ниво от средата на септември 2010 г. Цената на долара преодоля съпротивата при 200-седмичната пълзяща средна, която бе около 84.95 йени.

Японската валута бе под натиск и от факта, че в сряда бяха публикувани резултатите от срещата на членовете на борда на Японската централна банка през ноември, като резултатите показаха, че някои членове на борда считат, че Японската централна банка трябва да се ангажира със закупуването на активи, без да се определя срок, докато не се постигне 1%  потребителска инфлация в страната.

Според Борис Шлосберг, управляващ директор на Asset Management в Ню Йорк, цената на  йената може да достигне 90 йени за долар, ако Японската централна банка продължава с агресивната си парична политика.

Еврото поскъпна до 113.40 йени, като това бе 16-месечен връх. Съпротивата в двойката евро/йена е при 200-седмичната пълзяща средна, която е на около 115.00 йени. Еврото не е преминавало над тази пълзяща средна от края на септември 2008 г.

Президентът Барак Обама прекъсна коледната си почивка и  се върна във Вашингтон за последен опит да постигне споразумение с Конгреса, за да предотврати или поне да отложи "фискалната пропаст" от данъчни увеличения и съкращаване на разходи на правителството, която ще настъпи следващата седмица. Засега няма конкретен законопроект, относно "фискалната пропаст", които да бъде гласуван в четвъртък от Сената на САЩ и Камарата на представителите, които ще подновят работа.

Според някои инвеститори ако Вашингтон не може да достигне до съгласие, доларът ще се яви като сигурно убежище, ако икономиката на САЩ се преобърне във "фискалната пропаст" в началото на следващата година.

Спрямо долара, еврото нарасна до  1,3230 долара, като според някои пазарни участници нарастването се дължи на инвеститори, които намаляват късите си позиции спрямо еврото в края на годината.

 

Цената на златото се запази по време на търговията в сряда

 

Цената на златото остана почти без промяна по време на търговията в сряда, поради ниския обем на търговия, заради коледните празници и изчакването от страна на инвеститорите на развоя на преговорите между Белия дом и Конгреса, които имат за цел  да се предотврати рецесия през следващата година за американската икономика.

Спот златото бе 1657.60 долара за тройунция, което е над четиримесечното дъно от 1635 долара, достигнато миналата седмица.

Знак, че може да се стигне до споразумение между Конгреса и Камарата на представителите на САЩ бе изказването на лидера на републиканците Джон Бойнер, които призова контролирания от демократите Сенат да действа, и  да се опита най-малкото да разгледа законопроектът, който ще бъде  предложен от Горната камара, с цел да се избегне "фискалната пропаст".

Цената на петрола достигна шестседмичен връх в сряда, поради  напрежението в Близкия изток и признаците за избягване на фискалната криза в САЩ.

Като цяло обемът на търговия беше слаб и една от причините за покачването бе техническото купуване, продиктувано от спада на петрола под 100-дневната пълзяща средна от 88 долара за барел, за първи път от октомври насам.

Американският суров петрол се повиши с  2,69 долара за барел до 91,16 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0