Животновъдите получават 140 млн. лева

Кабинетът увеличи предварително предвидените субсидиите за глава добитък

108 ~ 1 мин. четене

Общо 140 млн. лева ще получат българските животновъди през тази година. Схемите за националното доплащания за 2012 г. бяха одобрени от кабинета днес.  

На днешното заседание на Министерски съвет беше намерен допълнителен финансов ресурс, който позволява да бъдат увеличени предварително предвидените средствата за животновъдите, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Увеличава се субсидията на животновъдите на глава добитък – от 140 на 200 лева за крава, 29 на 41 лева за овце и кози и от 200 на 350 лева за биволи.

Общият ресурс, който се отделя е 140млн. лева, обясни Найденов. Той увери, че днес и утре животновъдите ще получат половината от тази сума. Останалите 70 млн. лева ще бъдат преведени на два транша - 40 млн. лева са европейски средства и те ще бъдат осигурени от 1 декември, а останалите - през първата седмица на януари.

В началото на правителственото заседание земеделският министър връчи символичен чек с отпусканата сума на представителите на Националната асоциация на животновъдите. Найденов посочи, че това не е първата сума, която получават животновъдите за тази година, като изреди помощите по de minimis, кредитите за фуражи и финансовата помощ, отпусната през януари.

Найденов направи уточнението, че среща му с производителите е в отговор на пресконференцията на БСП, на която социалистите обявили, че  българското животновъдство загива. „Само да припомня, че преди 2009 г. за този сектор не се даваше помощ. Нито един лев не бе отпускан за животновъдите”, посочи министърът.  

73 млн. лева бяха одобрени от кабинета и за тютюнопроизводителите.

Подкрепи Economic.bg