Йовчев: Очакваме над 11 хиляди бежанци до края на годината

Работим за разкриването на нови места за настаняване, заяви вътрешният министър

Снимка: БГНЕС

3593 ~ 2 мин. четене

"Кризата с бежанците в последния месец се задълбочава, ако се запази тази тенденция, очакваме до края на 2013 година над 11 хиляди бежанци. От началото на годината границата на България са преминали 5815 нелегални имигранти, които са задържани, по-голямата част от тях търсят закрила", съобщи  вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, цитирант от БГНЕС.

Доскоро около 70% от местата за настаняване на бежанци бяха запълнени, някои от тях са с надвишен капацитет. Работим за разкриването на нови места за настаняване, каза министърът. Част от бежанците са настанени по адреси, а не на групови места. Имаме недостиг и на оборудване, затруднение с ремонтите, с храната, с ваксините, с хигиенните препарати и др.

Сега, като че ли излизаме от тази криза, с активната работа на институциите и помощта на БЧК, подчерта министърът. За да успеем да намалим този натиск в местата за настаняване извършихме промяна в организацията - процесът за обработване на документите на бежанците е съкратен, посочи Йовчев.

„Направихме ефективни политически контакти с Европейския съюз и съседни страни. Беше признато, че има извънредна ситуация и България има възможност да се ползва от два фонда на ЕС за такава цел”. По думите на Йовчев в тези фондове има около 13 милиона. Той обаче не се нае да коментира колко средства може да получи страната ни преди да е излязло официално становище по въпроса.

Проблемите не са само с финансовите средства и местата за настаняване, но и в чисто административен план, отбеляза министърът. При такава тенденция ще нараства и рискът за здравето. В най-близко време трябва да подготвим необходимите документи до Съвета на Европа за получаване на директна помощ и за обмисляне на възможността за прехвърляне на бежанците в трети страни, подчерта Йовчев.

Подкрепи Economic.bg