Камерън и министрите му на вечеря с кремълски олигарси

₤5 млрд. дарения зa консерваторите от руските бизнесмени и лобисти обясняват липсата на санкции от страна на Лондон

Разкритие на The Guardian

232 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Британският премиер Дейвид Камерън и министрите му разпускаха срещу дарения на частно парти на Консерваторите в компания на руски олигарси и депутати от обкръжението на президента Владимир Путин. Това разкриха водещите разследващи журналисти на авторитетния вестник The Guardian за провелото се миналото лято благотворително парти на Консервативната партия.

Според изданието стана известно за мрежа от банкери, бизнесмени и лобисти, които „помагат на консерваторите да останат за втори мандат”. Журналистите, сред които авторът на книгата за Джулиан Асанж – Люк Хардинг, разкриха подробности за „ключовите гости на прикрита от завеса на секретност годишна вечеря, където събираха дарения във фонда на партията”.

Според данните на Избирателната комисия на Обединеното кралство от поканените на вечерята през лятото на 2013 г. са събрани дарения от 5 млрд. паунда в последните години, като само от продажбата на места на масите на партито са спечелени поне 250 хил. паунда.

Според изданието „най-интригуващата” бе масата, на която са стояли близки до Кремъл бизнесмени. Един от гостите, предизвикали най-голямо „учудване” бе партньорът на Путин по джудо и влиятелен депутат на Държавната дума Василий Шестаков, когото „представиха на премиера”. Той е съавтор на няколко книги за джудо с руския президент.

„Шестаков е един от ключовите играчи в скорошните опити на Кремъл да подобри незавидния международен имидж на Русия. Шестаков има задачата да подобри репутацията на страната във Великобритания. Той е шеф на FIAS, международна федерация по самбо”, пишат авторите.

На снимка в сайта на федерацията Камерън е хванат в кадър по време на беседа с Шестаков, като до него и един от шефовете на FIAS Андрей Клямко с бизнес интереси в Крим. Според руското издание на авторитетното бизнес-списание Forbes състоянието на последния се оценява на над 1,9 млрд. долара.

Запитан дали е уместно Камерън да се среща с Шестаков, при положение, че все още се разследва убийството на избягалия в Лондон бивш агент на КГБ и ФСБ Литвиненко, което влоши отношенията между Великобритания и Москва.

Според Тим Левин, консултанта на PR-фирмата New Century Media, "Шестаков е виден депутат". "В моя свят, в света на финансите е същото. Ако искате да произведете впечатление върху хората, то трябва да ги представите на едри играчи. Ако ти може да му уредиш на човек като Шестаков ръкостискане с премиера, то това задейства нещата”.

Сред гостите, запознати с министри и водещи консерватори са били и други "видни" руски олигарси, свързани със спецслужбите и властта като руския дипломат Сергей Нелобин, чийто баща е бивш високопоставен офицер на ФСБ (Федералната служба за сигурност на Русия), който навремето е бил шеф на убития Литвиненко.

Британският премиер все още не въведе санкции към високопоставените кремълски чиновници, защото „се бои да разсърди лондонското Сити, за което богатите руснаци са важни клиенти”. „Това демонстрира пълното лицемерие на партията на торите и обяснява безхаберието на Камерън по отношение към Путин”, казва депутат от лейбъристите Крис Брайънт.

От своя страна, депутатът Джон Уитингдейъл, кото стоя на маса с Шестаков, смята, че диалогът с Кремъл е най-добрата стратегия. „Такива мероприятия са абсолютно непрозрачни. Ние като държава сме уязвими пред хората, които получават приватен достъп до министрите за не толкова големи пари”, бившият председател на Комитета по публичен живот в британският парламент Алистър Грехъм.

Според The Guardian вчерашната аналогична годишна вечеря вече е "приютила" по-малко свързани с руската власт играчи, но подробности за нея все още не са известни и може само да се предполага какво се е случило там след като отношенията по оста Лондон-Москва се влошиха.

Подкрепи Economic.bg