Кипър и "тройката" се разбраха за спасителната помощ

Островната държава се нуждае от 17 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кипър и "тройката" (ЕС, ЕЦБ и МВФ) се споразумяха за отпускането на финансова помощ за островната държава, предаде кипърската държавна агенция CNA. Кипър ще стане четвъртата държава, която ще получи спасителен пакет от партньорите си след Гърция, Ирландия и Португалия.

По-рано днес кипърският министър на финансите Васос Сиарлис заяви пред журналисти, че страната му се нуждае от 17 млрд. евро помощ от международните кредитори, за да спаси бедстващата си икономика. По информация на CNA гуверньорът на централната банка Паникос Димитриадис е имал ключова роля за постигането на споразумението.

Кипър отправи искане за помощ през юни, но преговорите започнаха едва в средата на ноември. Разговорите с експертите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд се проваляха няколко пъти, заради несъгласието на властите в Никозия да приложат тежките мерки, за които настояват кредиторите.

Финансовият министър уточни, че последните различия са били индексирането на заплатите, приватизацията на телекомуникационните регулатори и управлението на приходите от добива на природен газ. Той уточни, че тези въпроси вече са изчистени. "На прав път сме и скоро очакваме да подпишем окончателното споразумение. Остават съвсем малко подробности за изчистване и това ще стане скоро", добави Сиарлис.

Все още няма официална информация, но предварителните данни показват, че 10 млрд. евро от помощта ще бъде дадена за спасяване на банките, 6 млрд. евро за плащане на държавен дълг и 1.5 млрд. евро за финансиране на публичните финанси.

Международната рейтингова агенция Fitch понижи вчера кредитния рейтинг на Кипър с две степени от "ВВ+" на "ВВ-", като запази негативната перспектива за дълга на страната. Рейтингът на Кипър беше понижен заради влошаващите се макроикономически условия, отклонението на страната от бюджетните цели и заради продължаващата финансова несигурност на острова.

Коментари: 0