Кипър с по-висок ДДС от днес

За повечето стоки ставката се вдига на 19%, за лекарства, храна и книги - 5 на сто

124 ~ 1 мин. четене

Данък добавена стойност (ДДС) в Кипър се увеличава от днес. За над три четвърти от стоките и услугите той става 19 процента, съобщи Кипърската информационна агенция, цитирана от БГНЕС. 

Мярката е част от изпълнението на поредицата задължения, които правителството бе принудено да поеме по силата на миналогодишното споразумение с "тройката" международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), по което страната получи антикризисна помощ в размер на 10 милиарда евро.

Според министерството на финансите в Кипър, ръстът на приходите в бюджета от увеличения данък през 2014 година ще бъде едва 0,6% или 10 милиона евро, в сравнение с 2013 година, когато постъпленията от данъка достигнаха 1,648 милиарда евро. Рецесията в кипърската икономика продължава. Очакваният спад за 2014 година е около 4,8%, припомня ИТАР-ТАСС.

От 8 на 9% се увеличава и ДДС за ресторантите и другите заведения за обществено хранене.
Книгите, хранителните продукти, лекарствата, питейната вода, торовете, храната за животни се облагат в Кипър с 5% ДДС.

Въпреки увеличението, Кипър остава на трето място в списъка на страните от ЕС с най-ниска данъчна ставка. Първи са Люксембург (15%) и Малта (18%). 

Коментари: 0