Кипър ще иска отсрочка от "тройката"

Правителството в Никозия иска да удължи срока, в който страната да излезе на бюджетен излишък

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кипърското правителство официално ще търси смекчаване условията по спасителния план. От кабинета обявиха, че преди срещата на финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) днес ще проведат разговори с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС по тази тема.

"Последните нерешени въпроси в преговорите с "тройката" са свързани с раздутия финансов сектор, фискалната политика и регулации", коментира Христос Стилианидис. "Правителството е поискало да удължи с една година, от 2016 г. на 2017 г., страната да премине от дефицит към излишък. Надяваме се в крайна сметка срокът да бъде удължен до 2018 г.", добави той.

Кипър прие условията на международните кредитори, за да получи 10 млрд. евро спасителна помощ. Последният вариант на договора между страните предвижда бюджетният дефицит през тази година да бъде 2.4%, а през 2017 г. да има излишък, равняващ се на 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Документът предвижда орязване на правителствените разходи с 351 млн. евро, или 2.1% от БВП.

"Правителството няма как сега да предвиди дълбочината на икономическото свиване", каза Стилианидис. Европейската комисия прогнозира икономически спад от 3.5%.

В споразумението между "тройката" и Никозия е записано, че 40% от негарантираните депозити над 100 хил. евро, държани в най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus ще бъдат временно замразени, за да се гарантира ликвидността на банката. Тези пари, които няма да се използват за рекапитализиране на финансовата институция, ще донесат 10 процентни пункта по-висока лихва и ще според централната банка ще бъдат освободени "в най-кратък срок".


Коментари: 0