Китай обеща да постигне планирания икономически ръст

Премиерът Вен Джиабао обяви, че при необходимост ще използва 100 млрд. юана за стимулиране на икономиката

88 ~ 1 мин. четене

Китай е на път да постигне целта за икономически растеж тази година и ако е необходимо правителството може да използва 100 милиарда юана от фискалния фонд за стабилност за стимулиране на растежа, заяви премиерът Вен Джиабао.


Говорейки на среща на Световния икономически форум, който се проведе в източната част на пристанищния град в Китай Тиендзин, Вен звучеше уверен в икономиката на страната и данните за стабилен и относително бърз растеж, въпреки не много добрите статистически данни, оповестени от Пекин през последните няколко дни.

"Тенденцията на икономическото развитие на Китай е добра, икономическият растеж все още остава в рамките на целевия диапазон, в началото на годината, а икономиката се стабилизира", каза Вен.

Той добави, че централното правителство ще използва специален фонд за стабилизиране, ако е необходимо, за да подпомага икономическата активност.

"Има около 100 млрд. юана  в стабилизационния фонд", каза Вън.

Китай си постави за цел за икономически ръст от 7,5% през 2012 г., но някои анализатори се страхуват, че не могат да бъдат пропуснати от глобалното забавяне на икономиката и това може да донесе по-нисък ръст във втората по големина икономика в света.

 

 

Подкрепи Economic.bg