Китайски гигант инвестира $150 млн. в земеделието на Добрич

BBCA Group China съвместно с "Клас Олио" ще изнася олио за Китай и ще преработва слънчоглед и царевица

Китайски гигант инвестира $150 млн. в земеделието на Добрич
4505 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Инвестиции за 150 млн. долара в Добричко планира китайският холдинг BBCA Group China. Това обяви пред журналисти главният мениджър на компанията Хауей Хи. Той е в страната ни по покана на българската фирма-производител „Клас олио", чиято производствена база се намира в добричкото село Карапелит.

Китайската компания има намерение да сключи договор с българската фирма за износ на олио. „На следващ етап се планира изграждане на съвместни предприятия за преработка на слънчоглед, царевица и други земеделски продукти, обяви изпълнителният директор на „Клас олио" ООД Ерхан Фикрет, цитиран от Дарик радио. Той увери, че една подобна инвестиция „предполага осигуряването на стотици работни места”.

„BBCA е международна компания, която инвестира навсякъде в света - Бразилия, Тайланд, а сега имаме намерение и в България”, похвали се китайският бизнесмен. „За първи път съм в България, но няма да е за последен. Това е много хубаво място, хората са много мили и със сигурност в бъдеще ще инвестираме тук", заяви Хауей Хи. Компанията планира да отвори офис в Добрич и да изкупува от местните производители земеделски продукти, мляко на прах, пилешко и телешко месо.  

Бизнес намеренията бяха обявени на среща при областния управител на Добрич Недко Марчев. Обсъдени са и възможностите за строителство на нови заводи и фабрики в региона и е потърсена подкрепата на държавата. Китайският гост впечатли местните власти с отчета си, че BBCA е „огромен холдинг с годишен оборот над 6 млрд. долара, с производствени съоръжения и заводи на 3 континента”.

В разговорите са се включили собственикът на „Клас олио" Мерт Йълмаз, зам.- министърът на земеделието и храните Явор Гечев, Костадин Джатев - зам.-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), зам.-кметът на община Добрич Илдъз Юсун и кметът на Тервел Живко Георгиев.

 

 

Подкрепи Economic.bg