„Кмет на месеца 2014”

Правото да избираш или защо е полезно да се гласува?

276 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Пръмова

Всеки навършил 18 години получава правото да гласува. Може би едно от малкото неща, които ни дават възможността да изразяваме свободно това което мислим и това което казваме само на маса.

Обикновено по време на предизборни кампании ни заливат с лозунги, обещания и политически клишета и недотам ясни платформи, базирани на също така недотам ясни цели.

След точно два месеца ще се завъртим във водовъртежа на евроизборите, ще отидем до урните и ще изберем едни хора, които ще качим на самолета и ще ги изпратим да седнат на банките на 754 членния европарламент. За тях ще чуем само, ако ги поканят в някое публицистично предаване или им вземат интервю във високотиражен ежедневник.

И така скачаме от избори в избори. Гласуваме, а знаем ли защо, за кого и за какво? Обикновено се намираме в тоталното информационно затъмнение за делата на избираните от нас – а думите им, сме ги чували стотици пъти. Обещанията също.

И ето след година ще се наложи да изберем своя градоначалник. Той като един малък Премиер на своя град, със своя малък Парламент – управлява всеки ден. Но някак си работата на тези хора остава в забравата на политическото безсмислие и липсата на медийно отразяване. Те правят всичко за града си, защото повечето от тях са родени там, ритали са топка в прашните дворове или са скачали на ластик пред блока и искат да оставят след себе си, нещо с което хората, които повечето познават поименно, да се гордеят.

“Кмет на месеца” не е просто един от поредните конкурси, не е и състезание за надмощие, защото ако е така, то голямата община винаги ще бие малката.

“Кмет на месеца” е платформа, на която всеки един, притежаващ компютър и желание, може да прочете свършеното от хората, реално управляващи държавата. Да прочете, да си избере и да гласува според постиженията, не според обещанията.

“Кмет на месеца” ще преведе читателя и любознайкото през цялата гама от задачи, задължения, желанието за развитие и свършеното от българските градоначалници.

Порталът на българските общини - Kmeta.bg е първата и единствена българска медия, която ще покаже любопитните факти и цифри, ще ви преведе през ежедневието на хората работещи за подобряване живота в своя град, ще се постарае да образова, ще разказва и то без да поучава.

И най-логичния път е платформата “Кмет на месеца” да стартира в деня на националния празник на България – 3 март и поради значимостта на тази дата, ще започне с думите “Патриотизъм” и “Културно – историческото ни наследство”.

Ще говорим за свършеното от кметовете и как те прилагат тези две неща всеки ден за своя град и за своите жители, а Вие ще изберете най-добрия!

Подкрепи Economic.bg