"Когато умра, и за мен ще кажат, че съм македонец"

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей

244 ~ 2 мин. четене

"Когато след известно време умра, и за мен ще кажат, че съм македонец"

Това предположение изрази директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред bTV по повод поредната инсинуация на Македония. В началото на седмицата на изложба в Белград Македония обяви Гоце Делчев за македонец.

"Потресен съм от това нагло действие на Скопие, колкото и да съм свикнал на номерата им", допълни Димитров.

"В извиненията си те се позовават на това, че български професор Тодорова, която живее в САЩ, била прегледала текстовете. Тя ми обясни в дълго писмо, че е предложила други текстове в синхрон с нашето виждане и виждането на историята. Тоест, отпадна и последният им аргумент, че от българска страна наш учен не се е съмнявал в текстовете, които предлагат", коментира проф. Божидар Димитров.

"От Скопие и Белград в 40-годишната ми кариера съм се убедил отдавна, че от тях всичко може да се очаква. Но много е гадно, че точно ЮНЕСКО взема тази позиция и постига споразумение за тези текстове. Те просто ще бъдат махнати, ние не настоявахме да бъдат приети нашите текстове, а просто да няма и така изложбата да се спаси. Получих съобщение, подписано от всички куратори на изложбата в Белград, че наистина са нарушили споразумението с нас, но това е станало, както те се изразяват, поради силен натиск на македонското правителство", изказа възмущението си Божидар Димитров.

Според него сега сигурно организаторите ще се извиняват и ще поискат да намерим със Скопие компромис относно личността на Гоце Делчев. "Какъв компромис - да кажа, че е 75 на сто българин и 25 на сто македонец? Това е смешно - един офицер от българското разузнаване, загинал преди 110 години, какъв македонец може да бъде? Да продължават без нас", категоричен беше той.

Македония обяви в изложба на ЮНЕСКО Гоце Делчев за македонец. Тя е организирана от Бюрото на ЮНЕСКО във Венеция. В нея участват националните музеи на 12-те балкански държави. НИМ се оттегли от изложението, след като установи, че текстовете за два експоната, представени от музея в Скопие, са исторически лъжи. Легендарният войвода е обявен за македонец и лидер на създадената 16 години след смъртта му ВМРО. Според македонците пък текстът от знамето на т.нар. Крушевска република от 1903 г. бил на македонски език. НИМ установява измамата, още когато получава коректурите за каталога на изложбата. Прави протест пред ЮНЕСКО и получава уверение, че скандалните текстове ще бъдат премахнати. Те обаче остават и в каталога, и в изложбата.

Подкрепи Economic.bg