Кои се борят за мястото на уволнения Семерджиев

Имената на зам.-министър и депутат от ГЕРБ са основно спряганите за нов шеф на енергийния регулатор

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова може да оглави Държавната Комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха източници на Economymagazine.bg от енергийните среди. Те се позоваха на професионалните качества на зам.-енергийния министър, която през 1999 г. беше назначена за член на Комисията по енергийно регулиране (ДКЕР). Между 2001 г. и 2010 г., работи в частния сектор и след това отново се връща в ДКЕВР като комисар, отговарящ за електроенергетиката.

Когато зам.-министър Валентин Николов бе назначен за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", министър Делян Добрев я предложи Харитонова за зам.-министър, за да проведе либерализацията на енергийния пазар.

Връщането й отново в ДКЕВР като председател, вероятно ще бъде със същата задача. Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) изпрати предупредително писмо, в което съобщи, че започва наказателна процедура срещу България, заради закъснение на либерализацията на електроенергийния и газовия пазар.

Друг вероятен кандидат за поста е Диан Червенкондев, който е зам.-председател на Комисията по икономика и енергетика в Парламента и депутат от ГЕРБ. Опасенията са, че след неговото изпращане в ДКЕВР няма да има силен представител на управляващата партия при дебатите за АЕЦ "Белене", които евентуално според досега обявените резултати от референдума се връщат в Народното събрание.

Анжела Тонева, която е ценовикът в Комисията по енергийно и водно регулиране е един от комисарите, които бяха в ДКЕВР по време на правителството на Тройната коалиция, но премиерът Борисов остави в състава на комисията и по време на неговото управление.

 

Подкрепи Economic.bg