Кой е Матео Ренци

Новият министър-председател на Италия е политическият аутсайдър, харесван за това от народа

Най-младият премиер в ЕС:

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новият министър-председател на Италия Матео Ренци е политически аутсайдър, но е харесван от народа точно заради липсата на опит във властта. Това констатира в своя репортаж от Рим водещата британска телевизия BBC News. 

Според кореспондента на BBC в Италия Матео Ренци е „млад, амбициозен и просто излъчва енергия“. А и пристига при президента Джорджо Наполитано за церемонията по получаване на мандат зад волана на личната кола "Алфа Ромео". 

BBC акцентира на това, че Ренци „дори не е депутат“: „Той е кмет на Флоренция. Сега пък става най-младият премиер на страната (по-различни данни и в ЕС – бел. ред.). Като такъв той почти няма опит в политиката. Макар че новата му задача е да управлява Италия“.  

Според медията италианската власт и в по-спокойните си времена не е могла да мине без чести промени. „А сега е в политическа криза. И ето че за премиер е назначен 39-годишен мъж, който нито е избиран в парламента, нито назначаван на държавни постове. Точно по тази причина този „политически аутсайдър“ обаче е подкрепян от толкова много италиански граждани“, коментира BBC. 

Матео Ренци е смятан за „италиански Тони Блеър“ - лявоцентрист, който не желае да губи време в политически спорове: „Той просто е различен и това го прави харесван от гласоподавателите“.  Политическата му програма включва стартирането на реформи в правосъдието през февруари и тези на пазара на труда през март. „Аз искам да уверя и г-н Президента, и гражданите на Италия, че ще работя с целия си ентусиазъм и енергия за преодоляване на политическата криза“, каза новоназначеният премиер.

Ренци също така си спечели в народа прякор Чистача, тъй като пое ангажимента „да разчисти развалините“ на италианската политика. „Той не може да разбере, че няма друга aлтернатива, освен да тръгва напук и срещу сложилата се ситуация. Но аз не съм сигурен, че той осъзнава колко всъщност е трудна ситуацията“, коментира за BBC политическият коментатор на италианския вестник Corriere della Sera Maсимо Франко.

Подкрепи Economic.bg