Компания от портфейла на Бъфет с интерес да инвестира у нас

Тя има намерение да построи технологичен парк в Божурище и да пусне електрически автобуси в градовете

Китайската компания Build Your Dreams (BYD), от която магнатът Уорън Бъфет притежава дял, има интерес да въвежда в експлоатация електрически автобуси и електромобили у нас. Тя има намерение да построи технологичен парк в Божурище. Това стана ясно от посещението на Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на китайската компанията BYD, който беше у нас по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“.

Разисквани са били възможностите за съвместен бизнес и потенциала на българския пазар за внедряване на високотехнологичните превозни средства.

Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект предвид на това, че енергията за задвижване е електрическа.

Компанията BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia, Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони.

Коментари: 0