Констатин Тренчев иска БЕХ да вземе под наем ТЕЦ "Варна"

Преди "ЧЕЗ България" да го купи, там са работили в пъти повече хора, изтъква лидерът на КТ "Подкрепа"

Автор: Economic.bg

ТЕЦ „Варна” върви към затваряне до края на годината, ако не бъдат взети спешни мерки за изправянето му на крака. За това алармира президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев на пресконференция на синдикалисти от въгледобивната и енергийна промишленост.

По думите му постулатът, че „частното предприятие е по-добро от държавното и за това трябва да се приватизира всичко, се е оказал погрешен”: „Пример за това е именно ТЕЦ „Варна”, който преди да бъде закупен от „ЧЕЗ България”, е била втората най-ефективна централа у нас и са работили в пъти повече хора отколкото сега”. Според синдикалния лидер в момента заради липса на инвестиции централата е „изправена пред това да спре да произвежда електроенергия, защото не се прави нищо по изграждането на задължителните сероочистващи инсталации”.

Председателят на синдикалната организация в ТЕЦ „Варна” Румен Нешков заяви, че вече самите служители „започват да водят война за спасяване на централата и работните места”. „За това утре от 15 часа се предвижда протест на работниците, който не се знае къде ще завърши" , допълни Нешков. Той поясни, че „на този етап заплатите в завода се заплащат редовно”. „В момента в топлоцентралата работят 316 човека, преди една година те са били 420 души, а преди две години служителите са били 650 души”, отчете енергийният експерт към КТ „Подкрепа" Ангел Божилов.

По думите на Божилов липсата на инвестиции в ТЕЦ „Варна” се дължи на високата цена на въглищата, които централата купува срещу 136 долара на тон. При направена справка на стоковата борса в Ротердам ставало ясно, че „подобни въглища могат да се закупят на стойност 76-80 долара на тон”. Според Божилов чешката компания по този начин „печели годишно по 40 млн. лв., без да ги влага в необходимата модернизация”.

Като решение на проблема Константин Тренчев заяви, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да вземе "на процесинг" (под наем) ТЕЦ „Варна”. По този начин държавният мегахолдинг щял „сам да преценява откъде да купува въглища и какви инвестиции да бъдат реализирани”. „Много е възможно след това ТЕЦ „Варна” да си стъпи на краката интерес към него да проявят други инвеститори”, изтъкна Тренчев. Той обаче не поясни как е възможно подобно решение, при положение, че БЕХ едвам се справя с нарастващите непрекъснато дългове на дъщерните си компании като Националната електрическа компания (НЕК), "Булгаргаз" и субсидирания им клиент "Топлофикация София". 

Коментари: 0