Край на пушенето на обществени места

Ако поправките влязат в сила от 1 юни, бюджета ще изгуби 230 млн. лв., посочиха депутати

Тютюнопушенето на обществени места от 1 юни вече е забранено. Депутатите приеха на второ четене днес промени в Закона за здравето. От гласувалите 107 народни представители 90 бяха „за”,, „против” - 9 и 8 „въздържали се”.

Глобите за нарушителите на забраната за тютюнопушене в закритите и някои открити обществени местаса ще е от 50 до 10 000 лева, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Глобите са разписани по нарушения с промените, където са изброени административно-наказателните производства. За следенето на изпълнението на забраната за тютюнопушене по стадионите ще помагат и служителите на МВР.

За няколко часа пленарната зала се превърна в гладиаторска арена, а избранниците се замеряха с иронични намеци и злостни обиди. Доводите „за” и „против” паленето на цигара минаха през Господ, Мойсей, Адам и Ева, Горбачов и Хитлер, Ал Капоне и мафията, несъществуващия Съветски съюз и САЩ, съобщи Дартс Нюз.

По думите на червения депутат Любен Корнезов, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 000 работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов се обяви Петър Петров от ГЕРБ.

„Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите”, защити той вносителите на законопроекта.

Коментари: 0