Кръстев: Турция налага ограниченията заради корпоративни интереси

Ако на предстоящата среща в Лайпциг се достигне до дипломатическо решение на проблема, българската държава ще предприеме реципрочни мерки, заяви транспортният министър

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Рестрикциите от страна на турските митници към българските превозвачи се дължат на корпоративни интереси, завоалирани чрез административни мерки. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев в ефира на Дарик радио. Според него "специалното" отношение към нашите шофьори е започнало, след като се е сменила автомобилната администрация в Турция.

Министърът обяви, че диалогът с транспортния министър на Турция, с посланика в България и със зам.-валията на област "Тракия" е много добър. "В следствие на диалога с транспортния министър  Бинали Йълдъръмс се разбрахме на 22 май, когато е срещата в Лайпциг, да обсъдим темите, свързани с блокадата на границата и товарните превози като цяло", обясни Кръстев.

Транспортният министър каза още, че основната цел ще бъде да се стигне до общо становище и да се разпишат конкретни мерки. "Ако няма ясно разписани мерки, си говорим само празни приказки. Това бяха и претенциите на превозвачите - че нямат нищо черно на бяло", каза той. "От вчера имаме подписана декларация от зам.-генералния директор на митници "Тракия" в Турция, в която са изброени всички мерки, които вече няма да бъдат прилагани спрямо българските превозвачи", добави Кръстев.

Той беше категоричен, че ако на предстоящата среща в Лайпциг се достигне до дипломатическо решение на проблема, българската държава ще предприеме реципрочни мерки спрямо превозвачите от южната ни съседка. "Това не е добра европейска практика, но е възможно да се случи", каза Кръстев и добави, че вече са сезирани всички заинтересовани страни, не само ЕК.

Министърът е категоричен, че целта на турските власти не е да избегнат България като търговски път, а просто да намалят дела на българските превозвачи. "Това е проблем, който те няма да искат да си го създадат, защото направлението на север минава през България. Преминаването през Гърция допълнително ще ги затрудни", смята той.

Кристиан Кръстев каза още, че вероятно част от ограниченията за превозвачите във вътрешността на страната ще бъдат облекчени. "Има някои ограничения, които нямат много икономическа логика. Специално за петък смятам, че е добре да увеличим времето нашите превозвачи да се приберат по домовете си. Вероятно ще удължим възможността за пътуване до 18 часа", каза министърът.

Подкрепи Economic.bg