Купувачите търсят морски градски имоти

Очаква се ръст на ваканционния пазар между 5-10% тази година, сочат данните на Green Life

Тенденциите в летните курорти недвусмислено говорят за разкриване на нови възможности за развитие на ваканционния пазар. Пазарът днес е по-активен в сравнение с миналата година. Това сочат данни на инвестиционната компания Green Life, представени днес.

Още преди няколко месеца се усети отчетлива тенденция на интерес не само към класическите дестинации - по-големите градове и курорти на Черноморието Варна, Бургас, Слънчев бряг, но и към малки градчета като Поморие, Созопол, Царево.

Цените в Созопол за 2013 година бяха около 990 евро на кв.м, като в първите месеци на 2014 г. те са в диапазона 950 – 1 200 евро. В Поморие квадратният метър ваканционна площ в момента струва между 850 и 1000 евро. Според експертите от компанията съществува известна разлика между клиентите в двата морски града. Заинтересованите от Созопол търсят по-скоро лайфстайл дестинация с опции за почивка и забавление, докато клиентите в балнео селището Поморие са предимно млади семейства и пенсионери, които търсят уседналост и постоянно пребиваване. 

Предпочитанията на клиентите са също основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположение, както и инфраструктурата в населеното място са сред водещите мотиви за сключване на сделка, посочват от Green Life.

Сделките с имоти в зимните курорти и през този сезон формират по-незначителна част от пазара – около 10%. Активността бе по-скоро резултат от вторичен пазар, който заемаше дял от около 90% от общия. Предпочитаните от клиентите дестинации отново бяха водени от Банско, като интерес имаше и към Пампорово и Велинград, заради комбинацията от СПА  и планина.

Цените в Банско през този сезон претърпяват нов, макар и лек спад поради разминаванията в очакванията на продавачи и купувачи – между 400 и 450 евро струва квадратният метър в зимния курорт при 450 – 500 евро година по-рано.

Търсенето в зимните курорти беше насочено главно към апартаменти с 1 или 2 спални, като ключови мотиви за клиентите са качественото строителство, комуникативността, достъпността и качеството на пистите.

Пазарът на ваканционни имоти се възстановява постепенно след поредицата от политически конфликти в страната и чужбина, показват данните. След регистрирания за 2013 г. ръст в активността със 7% спрямо 2012 г., кризата в Украйна бе нова заплаха за стагнация на пазара. Само месец по-късно тенденциите говорят за стабилност, а активността при запитванията расте.

 „Интересът към родните ваканционни жилища не се повлия дългосрочно от кризите. Някои рускоговорящи клиенти забавиха със седмица-две плащанията по сделките, но това бързо отшумя”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life, дни след завръщането си от изложение в Москва. „През март броят на сключените сделки е с близо 10% по-голям спрямо същия месец на 2013 година, като основни клиенти отново са руснаците”, коментира Петров.

По думите му, макар да не се е стигнало до реални сделки, от компанията са получили запитвания от страна на англоговорящи клиенти. Според него това не означава на всяка цена, че англичаните ще се завърнат на българския пазар, но все пак е позитивен знак за родните ваканционни жилища.

Според Теофил Петров положителното развитие на ваканционния пазар естествено води след себе си появата на нови проекти. Днес обаче инвеститорите са много по-внимателни и проучват детайлно условията на пазара и очакванията на потенциалните клиенти. Компромисите с качеството, така често срещани преди няколко години, днес са немислими, коментират още от компанията. Няколко са новите проекти, които стартират в рамките на годината, като те се намират основно на локации като Св. Влас, Созопол, Поморие, Бяла. Новите обекти са по-скоро малки в диапазона до 100 апартамента.

Айвазовски парк е новият проект на Green Life в Поморие. Компанията започва изграждането на обект, който максимално да отговаря на съвременните очаквания както на българските, така и на чуждестранните клиенти.

Проектът е предназначен за целогодишно ползване, което е и все по-честият избор на купувачите. Намира се на 100 м от плажа, а сред ключовите фактори за избор на Поморие са още развитата балнеология, добре изградена градска среда, богата история и култура, близост до Бургас. Айвазовски парк е с РЗП 25 000 кв.м и стартира през февруари 2014 г. Очаква се да бъде завършен през май 2015 г.

Първата фаза на проекта се състои от 3 сгради с 8 различни входа, 251 апартамента, разположени на 5 жилищни и 1 партерен етаж. Комплексът разполага и с 24 гаража. Предвижда се да бъде изграден и собствен медицински център.

Цените в комплекса варират между 850 и 1050 евро. Към момента проектът е в процес на изграждане, като за него вече има редица запитвания от страна на различни потенциални купувачи. Очаква се активните огледи да стартират през този и следващия месец. 

Прогнозата на компанията за пазара на ваканционни имоти е за успешна 2014 година, като очакваният ръст в активността е от 5 до 10 %. Малко вероятно е да станем свидетели на съществени движения в ценовите нива. Профилът на клиентите ще се запази, като е възможна появата на нов тип купувачи, макар към момента да няма недвусмислени индикации за това.

Коментари: 0