La Stampa алармира за руски БТР-и военни кораби в Крим

Италианският всекидневник твърди, че Путин вече е пратил десантчици в Севастопол

Нови опасения

3962 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Руските БТР-и вече са в Севастопол, а военните им кораби са на път. Това твърди журналистката Анна Зафесова на страниците на италианския всекидневник La Stampa, цитиран от сайта Inopressa.ru.

Информацията на всекидневника донякъде потвърди днешните публикации за привеждане на руската армия в бойна готовност от страна на президента Владимир Путин. 

 

„Отново над парламента на Крим се развява руското знаме, манифестантите искат да се възпротивят на Киев и революцията му. На полуострова, където е базата на руския Черноморски флот, напрежението е крайно високо, има съобщения за БТР-и, които се приближават към щаба на Военноморския флот в Севастопол. А лидерът на „Свобода” Олег Тягнибок показва в Киев SMS-и, в които се казва за идването на руските военни кораби”, пише авторът.

Голям десантен кораб „Николай Филченков” е пристигнал с 10 БТР-а, 200 войници и 328 морски пехотинци на борда. На път са още четири кораба със спецчасти, които се очаква да се присъединят към спецчастите, които ще се присъединят към вече дислоцираните в Севастопол 26 хил. руски военни, пише италианският вестник.

„Засега е неизвестно, иде реч за рутинни премествания или засилване, насочено от Москва към региона. Вече от няколко дни в различни градове на Крим продължава записването в „народните отряди”, а по площадите митингуващите излизат с икания за отцепване от Украйна и присъединяване към Русия. В Севастопол дори е избран рускоезичен кмет”, гласи кореспонденцията на Анна Зафесова.

Според нея на всичкото отгоре активността на проруски настроените граждани на Крим мобилизира татарското малцинство, което вчера излезе и изобличи дискриминацията от страна на рускоезичното население.

„Крим остава потенциално буре с барут, което Москва реши засега да не отваря. Владимир Путин е говорил с Ангела Меркел за необходимостта да се попречи на разцепването на Украйна. Вчера зам.-председателят на Държавната дума на Русия опроверга готовността на Москва да предоставя руско гражданство на живеещите в Крим. Министърът на външните работи Сергей Лавров пък призова Запада да не се меси в събитията в Киев. Кримската военна кампания, която мнозина са готови да започнат, засега е преостановена”, констатира авторката на La Stampa.

Припомняме, че вчера Economic.bg писа за публикация на полския всекидневник Rzeczpospolita, който цитира доклад на полското разузнаване до правителството на Доналд Туск. Според разсекретения частично документ в Крим се очакват провокации от страна на руските спецслужби, а и Турция е готова да заяви претенциите си към полуострова от времената на Средновековието, когато Османската империя е контролирала татарското ханство в региона. 

Подкрепи Economic.bg