Лагард призовава за предпазливост при спирането на стимулите

Федералният резерв на САЩ вече даде знак, че може да намали огромната си месечна програма за изкупуване облигации

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди централните банки да не спират стимулите за икономиката "твърде скоро". Според нея политиките за стимулиране трябва да продължат, най-вече в региони като Европа и Япония.

Признаците за подобряване на глобалната икономика обаче засилват дебатите за това кога поддържащите политики трябва да бъдат прекратени, припомня BBC. По време на своя реч в САЩ Лагард каза, че засега не предполага насочване на политиката към спиране на стимулите, тъй като някои икономики все още са твърде крехки.

Федералният резерв на САЩ вече даде знак, че може да намали огромната си месечна програма за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара на месец. Според ръководителят на МВФ стимулиращите мерки са били успешни и все още са необходими за ключови икономики по света. "Всяко прекратяване трябва да се определя от силата на отделните икономики", добави Лагард в изказването си на конференция в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Тя посъветва финансовите ръководители да подготвят планове за извънредни ситуации в случай на сътресения на пазара.

Подкрепи Economic.bg