Лекарите от Спешна помощ – София подадоха оставка (обновена)

Те са против уволнението на Георги Гелев и изразяват недоволство от заплатите от по 600 - 800 лв.

Автор: Economic.bg
Всички лекари от Спешна помощ – София колективно подадоха оставка преди час и в момента са на протест пред здравното министрество, съобщава БНТ.
 Лекарите, които работят в спешната помощ, са възмутени от здравното министерство и намерението му да се уволни д-р Георги Гелев, който е директор на центъра и се готвят да протестират, информира Нова ТВ тази сутрин. 

„Лошата кадрова политика води до това, че няма кой да работи, а за да работят хора при нас трябват добри условия на труд и добро заплащане. В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове”, каза в „Здравей, България” д-р Балова. Тя добави, че по закон те трябва да работят по 7 часа на ден, а тя работят по 8 часа. Освен това трябва след два дни работа да почиват три дни, а те почиват само два.

Екипите непрекъснато намаляват и хората напускат. Между 600 и 800 лева получава един лекар в спешната помощ. Много често хората си правят експерименти и викат едновременно Спешна помощ, полиция и пожарна, за да видят кой ще дойде пръв на място, споделиха лекарите. 

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ”, коментира д-р Георги Гелев. 

По думите му за да бъдат бързи екипите трябва да има много повече екипи, а за да ги има тях трябва да има и добро заплащане. Според него заплатата на лекарите в Спешна помощ трябва да е 1 500 лева. „Писал съм много писма до институциите по тази тема. Предлагам заплатите да се увеличат със 100%”, заяви той. За това ще са необходими 4-5 милиона лева на година. 

„Най-фрапиращото, което научих, е, че преди 20 дни са съкратили бройки в спешната помощ”, съобщи той и допълни, че от софийския център се взимат хора, за да се прехвърлят в по-малки градове.

На въпрос как е разбрал, че ще бъде уволнен той отговори, че го е разбрал от телевизията. „Д-р Андреева не иска да разговаря с мен. Моля председателя на здравната комисия в парламента да ме приеме, за да подкрепя с документи това, което говоря, с документи”, апелира той.

„Много е тежко да работиш в Спешна помощ”, заяви още лекарят и добави, че е изненадан от протеста на колегите му. Според колегите на д-р Гелев той не е виновен за ситуацията в спешната помощ. Те бяха категорични, че ако той бъде уволнен те ще подадат оставки и тогава няма да има кой да обслужва София и региона. „Никой не е направил толкова, колкото той”, каза един от лекарите. 

Коментари: 0