Лекарствата няма да се увеличават повече от инфлацията

Цената на генеричните лекарства не може да е по-висока от 80% от цената на оригиналния препарат

80 ~ 1 мин. четене

Лекаствата, които се продават в аптeките без рецепта не могат да поскъпват с повече от статистически отчетената инфлация. Това предвижда текст от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, одобрен днес от правителството, предаде kmeta.bg.

Според решението на служебния кабинет, на регулация подлежат цените на медикаментите, които са включени в Позитивния лекарствен списък. Регулацията ще важи и за цените на дребно. Антикризисната мярка се въвежда за период от една година от влизането в сила на Наредбата.

Наредбата обхваща и условията, правилата и критериите за включване, изключване и промени на лекарства от Позитивния лекарствен списък. С нея се определят и критериите, по които ще се оценява ефикасността на прилаганата терапия, както и аргоритмите за лечение със съответните препарати.

Цената на генеричните лекарства не може да е по-висока от 80% от цената на оригиналния препарат.

Според изискванията на наредбата, два пъти месечно – на 2-ро и 16-то число, ще се актуализират Позитивният лекарствен списък, Регистърът на пределните цени и Регистърът на максималните продажни цени на лекарствените продукти без лекарско предписание.

Подкрепи Economic.bg