Лихвите продължават спада си

Намалява разликата между продуктите в лева и евро

Автор: Стилиян Гребеничарски

Лихвите по депозитите и кредитите, предлагани от българските банки продължават да се понижават и през март, става ясно от публикувана от Българска народна банка информация. В същото време, макар и слабо, продължава намаляването на спреда между банковите продукти в лева и евро.

Лихвите по срочните депозити на домакинствата са се понижили с близо един процентен пункт за една година, достигайки 3,56% в лева и 3,27% в евро. Спрямо месец февруари спадът и в двете категории е 0,1 пункта. Въпреки тази тенденция, от БНБ отчетоха пореден ръст на спестяванията на домакинствата.

Лихвите по новоотпуснатите потребителските кредити в лева се понижават с половин процентен пункт спрямо февруари до 11,6%, но остават по-високи от тези за април 2013 г. - 11,1%. Цената на потребителските заеми в евро остават сравнително стабилни. Средните лихви по жилищните заеми са 6,6 и 7,1%, съответно в лева и евро и намаляват, както спрямо февруари (6,84%/7,4%), така и спрямо март 2013 г. (7%/7,3%).

Бизнес кредитите в евро поевтиняват с 0,2 пункта за месец и 0,85 пункта за година до 6,52%. Средната лихва по новоотпуснати заеми за нефинансовите предприятия в евро е 7,1%, която е с 0,8 пункта по-ниска от тази през март 2013 г., но в сравнение с предходния месец на тази година бележи ръст с 0,2 процентни пункта.    

Коментари: 0