Лихвите в еврозоната сочат разделението й

Южните европейски компании все по-често са поставени в неизгодно конкурентно положение спрямо техните северни съперници

100 ~ 1 мин. четене

Лихвените проценти, плащани от фирмите в по-слабите икономики в еврозоната се повишиха, като подчертава фрагментацията на блока, тъй като Европейската централна банка губи контрол на разходите по заеми, пише FT.

Данните на ЕЦБ в понеделник показаза, че испански малките предприятия са изправени пред най-високите разходи за банкови заеми от почти четири години, докато лихвените проценти, плащани от немски конкуренти са на рекордно ниски нива.

Заради рязко различаващи се лихвени проценти, южните европейски компании все по-често са поставени в неизгодно конкурентно положение спрямо техните северни европейски съперници.

Разделението създава мрачен фон преди срещата на управителния съвет  на ЕЦБ тази седмица, на който ще се обсъди плана за намеса на пазара на държавни дългове.

Според ръководителя на отдела за анализ на държавния дълг на Fitch Ratings Дейвид  фрагментацията се влошава. „Ако тази тенденция придобие още по-голяма инерция, ще се изправим пред перспективата за основно преустройва на еврозоната“, катергоричен е той.

Подкрепи Economic.bg