Лондон въведе данък „свободна стая“

Идеята е обитателите на общински жилища да бъдат принудени да се преместят в дом, отговарящ на техните нужди, и по този начин да се постигне по-добро използване на жилищния фонд

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Британските власти вече въведоха част от промените в системата за социално подпомагане, които премиерът на страната Дейвъд Камерън анонсира през март. Целта е да бъде намален напливът на имигранти във Великобритания, предава Daily Mirror.

Според измененията хората, които живеят в общинско жилище, ще получават по-малко пари от държавата, ако имат свободна стая в него. Идеята на законовото изменение е по-бедните да бъдат принудени да се преместят в дом, отговарящ на техните нужди и по този начин да се постигне по-добро използване на жилищния фонд. Опозиционната партия на лейбъристите определи промяната като данък "свободна стая“, тъй като ще намали с около 700 паунда парите на някои от най-бедните домакинства.

Според замесник-министъра по пенсионните въпроси Стив Уеб, това ще облекчи положението на около 250 хил. семейства, които се нуждаят от допълнително жилищно пространство.

Друго изменение гласи, че семействата с нисък доход ще трябва да започнат да плащат общински данък, а получаваните помощи за целта ще бъдат намалени с 10%. Това изменение ще засегне около 5.9 млн. семейства.

Въвежда се и лимит от 500 паунда на седмица, които държавата може да дава на изпаднали в беда граждани. Повечето помощи, които се дават на хора в трудоспособна възраст, ще бъдат увеличени само с 1% през тази година, което е по-малко от нивото на инфлация.

Според лейбъристите обаче орязването на социалните плащания е сериозен удар за най-бедните, защото и в момента всяко средностатистическо британско семейство получава 890 паунда по-малко на година, отколкото при тяхното управление.

Коментари: 0